On­ko va­kuu­tus tai lom­pak­ko kun­nos­sa?

Onko vakuutus tai lompakko kunnossa?

 

Hallituksen tavoite on ajaa alas julkinen sote ja siitä syystä hallitus ei ole tehnyt ainuttakaan toimea, joka helpottaisi hyvinvointialueiden tilannetta tai ihmisten pääsyä palveluiden piiriin. Päinvastoin hallitus on osana alasajoa pidentämässä hoitotakuuta kolmeen kuukauteen. Samaan aikaan se kuitenkin lappaa yksityisille monikansallisille veronkiertoa harrastaville pörssiyrityksille satoja miljoonia veronmaksajien rahaa kelakorvauksina.

Orpo hallituksineen on perustellut verovarojen varainsiirtoa pörssifirmoille hoitojonojen purkamisella, mutta hoitojonoihin tällä ei ole ollut vaikutusta. Hallituksen avokätisesti jakamat rahat ovat valuneet firmojen voittoihin ja hyödyttäneet muun muassa hallituksen hyvätuloisia kavereita Westendissä. Kela-korvausten nostamista ja hoitotakuun pidentämistä on kritisoitu asiantuntijoidenkin toimesta, ja lääkäriliittokin on vaatinut hallitusta peruuttamaan. Hallitus kuitenkin viittaa kintaalla asiantuntijoille, tutkimukselle ja ihmisten hoitoon pääsylle.

Hoitotakuun pidentämisellä hallitus leikkaa hyvinvointialueilta 132 miljoonaa euroa. Suomi oli kuitenkin saamassa EU:lta 178 miljoonaa euroa hoitotakuun toteutumisen edistämiseen ja koronan aiheuttaman hoitovelan purkamiseen. Tuen saamisen ehtona on, että viikossa hoitoon päässeiden osuus on 80% vuoden 25 viimeisellä kvartaalilla. 3/24 tavoite oli jo lähes saavutettu (79%). Vaikuttaa siis hyvinkin ideologiselta päätökseltä leikata hoitotakuusta, joka ihan tutkimuksenkin mukaan on nopeuttanut ihmisten hoitoon pääsyä, toisin kuin yksityisille lapattavat verorahat.

Hoitotakuun pidentäminen ei yksin riitä hallitukselle vaan se estää kansalaisten palveluihin pääsyä myös korottamalla asiakasmaksuja jopa 45 %:lla. Siitäkin huolimatta, että viimekin vuonna puoli miljoonaa laskua oli ulosotossa. Kanta-Hämeessä tämä koskee liki 15 000 laskua vuodessa. Maksut syntyvät siis välttämättömien peruspalvelujen käytöstä. Hallitus on nostamassa myös lääkkeiden hintoja sekä omavastuuosuuksia.

Jääköön lukijan arvioitavaksi onko terveysjättien oikeistolle antamalla avokätisellä vaalirahoituksella vaikutusta hallituksen tieteen ja tiedon vastaiseen päätöksentekoon. Tai sillä, että esimerkiksi Attendo, Esperi, Mehiläinen ja Terveystalo ovat hyvinkin kokoomuslaisia. Esimerkiksi kokoomuksen ministereillä, kansanedustajilla tai erityisavustajilla näyttää olevan suora väylä pörssiyhtiöiden johtotehtäviin. Ei liene myöskään sattumaa, että hoivajättien laiminlyöntien vuoksi säädetystä hoitajamitoituksesta ei pidetä kiinni. Ensi kerralla, kun hallitus väittää, että sen tavoitteena on pelastaa hyvinvointiyhteiskunta ei kannata uskoa. Hallituksen tavoitteena on pohjimmiltaan luoda Amerikan malli, jossa hoitoa saa yksityiseltä, jos on rahaa tai vakuutus.

 

Sari Auvinen ja Satu Viksten

vasemmistoliitto